Ölflaskor – hur viktigt är det?

LongNeck-flaskor är av många ansedda som den flasktyp som bäst tar fram ölets smak. Varför är det så? Vad är det hos LongNeck-flaskan som inte andra flaskor har? Hur är det med övriga ölflaskor, hur kan det komma sig att ölet smakar gott även i dem? Varför finns det inte bara en typ av ölflaskor om de nu är de bästa på att ta fram ölets goda smaker?

Det enkla svaret är naturligtvis att smaken är personlig och att det är fler faktorer än bara smak som avgör valet av flaska till ölet. Saker som varumärke och att sticka ut på hyllorna i ölbutikerna är ofta minst lika viktigt som den subtila skillnad på smaken som flaskans utformning kan ha. Vi på Flaskor.nu är dock övertygade om att du vill ha det allra bästa för ditt öl som du slitit hårt med och som du väntat länge på att få provsmaka. Då tycker vi att det är LongNeck som gäller, varken mer eller mindre. Dessutom ligger flaskorna skönt i handen och de är vackra, långsmala och graciöst formade.

En sak som utan tvekan är bättre med en LongNeck-flaska är att den har just en Long Neck, dvs en lång hals. Detta gör att du kan hålla i din rätt tempererade öl i halsen och därmed inte riskera att värma upp ölen via värmen från din hand i onödan. De flesta ölsorter bör avnjutas tempererade eller till och med väl kylda och då är en flaska som underlättar själva drickandet utan att påverka temperaturen naturligtvis att föredra. Dessutom har en långsmal ölflaska mer glasyta i kontakt med ölet än en kortare, tjockare flaska har. Eftersom glas leder värme dåligt innebär det att när väl ölet och flaskan kylts ner håller en LongNeck-flaska ditt öl vid rätt temperatur under längre tid än vad en tjockare och kortare flaska med samma volym gör.

Historiken bakom LongNeck-flaskans form kommer sannolikt från glasblåsningskonsten där det är lättare att forma en flaska med längre hals än en med kortare, knubbigare hals. Glasglaskor för ölproduktion började i någorlunda stor skala redan på 1700-talet men det var inte förrän efter första världskriget som ölflaskor började tillverkas industriellt i större antal. Så kallade Stubbies börjare inte dyka upp på marknaden förrän industriell formning av flaskor kommit igång på allvar. Tidigare var mer eller minder alla flaskor av LongNeck-typ. Dessutom är LongNeck-flaskan enklare att hantera och bära för de som skall hantera många flaskor, både i samband med bryggning och distribution och servering av öl. Den enda nackdelen som vi har hittat med en LongNeck-flaska jämfört med en kortare, mer kompakt flaska är att LongNeck:en kräver mer utrymme än en kortare, knubbig flaska. Det blir lite mer luftvolym mellan flaskornas halsar när de är tätt packade än vad det blir för knubbiga, kortare flaskor.

Varför är våra ölflaskor bruna?

Det finns ett väldigt kort och enkelt svar på varför de flesta ölflaskor är bruna och det är för att pigmentet i glaset blockerar UV-ljuset bättre än klart (eller grönt) glas. Även klart och grönt glas blockerar en hel del av UV-ljuset, men en brunfärgad glasflaska gör jobbet ännu bättre. Därför säljer vi bara bruna flaskor, för vi vill att ditt öl ska mogna och må bra i bästa möjliga miljö.

Intressant är känna till är att öl som utsätts för UV-ljus kommer börja lukta skunk. Bokstavligt talat! UV-ljuset bryter nämligen ner alfa-syrorna i humlet och restprodukten reagerar med svavlet i ölet och bildar då ämnen som är näst intill identiska med de ämnen som en skunk använder för att skrämma bort en angripare!

Så, om du inte vill riskera att du fina hembryggda öl ska börja lukta skunk och smaka illa på sommarfesterna i år, köp bruna LongNeck-flaskor! Och ska du ändå köpa brun LongNeck-flaskor så finns det inget annat ställe du gör det enklare och billigare än hos Flaskor.nu!

Varför finns det gröna (och helt ofärgade) ölflaskor?

Under andra världskriget blev efterfrågan på brunt glas inom militären så stort att det inte fanns tillräckligt för bryggerierna. De blev då tvungna att använda ofärgat glas vilket fick deras öl att se billigare och sjaskigare ut. Några premiumbryggerier kom då på att färga glaset grönt istället vilket gjorde att de kunde differentiera sig mot de billigare ölen och de kunde därmed profilera sig bättre och tjäna mer pengar. På det viset blev öl i gröna flaskor en statussymbol i Europa och när kriget väl tog slut fortsatte efterfrågan på öl i gröna flaskor att stiga vilket gjorde att produktionen fortsatta. Många ölmärken är idag så förknippade med sina gröna eller färglösa flaskor att det vore väldigt svårt att byta. Modern produktionsteknik gör det dessutom möjligt att lägga på ett transparent lager UV-skyddande lack utanpå en grön flaska, vilket gör problemet med skunk-öl mindre brännande för de stora bryggerierna. Som hemmabryggare kan det dock vara vanskligt att veta om en grön flaska har UV-skyddsbehandlats eller ej, så chansa inte – köp bruna flaskor till ditt fina hemmagjorda öl!